Gemeente Venlo

Metadateren bouwtekeningen

  • Geonizer bulkverwerking
  • Omgevingswet en Waardering Onroerende Zaken (WOZ)
  • Bouwtekeningen

De gemeente Venlo had meer dan 200.000 bouwtekeningen in het papieren archief. Deze tekeningen gaan tientallen jaren terug. Sommige dateren zelfs uit de vroege jaren van de 20e eeuw toen een aanzienlijk deel van de plannen nog steeds met de hand werd getekend en geannoteerd. In het kader van de Omgevingswet en ten behoeve van de WOZ wil de gemeente Venlo bouwplannen eenvoudig kunnen opvragen. De eerste stap was natuurlijk om de tekeningen te digitaliseren. Dat scheelde een hoop meters in het archief, maar de tekeningen waren nog steeds niet doorzoekbaar.

Als het uitvoeren van een taak menselijke intelligentie vereist, maar de afhandeling van de taak onmenselijk groot is, dan is de inzet van kunstmatige intelligentie waardevol. Het analyseren van bouwplannen is een taak die menselijke intelligentie vereist. Het aantal van meer dan 200.000 plannen maakt het echter onwenselijk voor een persoon om die taak uit te voeren. Met een gemiddelde verwerkingstijd van 10 minuten per plan, zou een groep van 10 personen ruim een ​​jaar nodig hebben om alle bouwplannen te verwerken. Wat te doen?

Met ons platform Geonizer zijn wij in staat de bouwplannen te verwerken en dit probleem voor Venlo op te lossen. Alle tekstuele gegevens op de gescande tekeningen zijn door ons omgezet in verwerkbare tekst. Daarna analyseert Geonizer de tekstuele informatie op zoek naar verwijzingen naar locaties en naar de benodigde metadata. Alle geodata en metadata hebben we op verzoek van de gemeente Venlo vervolgens teruggekoppeld in de vorm van geobestand en een CSV-bestand. 

Probleem opgelost.

Geïnteresseerd? Neem contact op.

"*" indicates required fields

Wilt u meer weten over deze casus? Heeft u interesse om eens met ons van gedachten te wisselen over de mogelijkheden van AI? Of misschien wilt u een demonstratie of een productsheet van een van onze platformen?

Aarzel geen moment en neem contact met ons op.