Rijkswaterstaat NWB

Inventariseren van wegkenmerken

  • Sentinizer
  • Asset management
  • Nationaal Wegen Bestand (NWB)

Rijkswaterstaat is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het ontwerp, de aanleg, het beheer en het onderhoud van de belangrijkste infrastructurele voorzieningen in Nederland. Een van de diensten van Rijkswaterstaat is het Nationaal Wegen Bestand (NWB). Deze database bevat gegevens van alle wegen, inclusief tal van kenmerken zoals rijstroken, bewegwijzering en andere weggerelateerde objecten. Het bijwerken van het wegenbestand gebeurde tot nu toe altijd handmatig op basis van video-opnames. Inspecteurs bekijken de opnames en noteren alle relevante wegkenmerken die ze zien. U kunt zich voorstellen dat dit een zeer arbeidsintensieve klus is om regelmatig uit te voeren en de database up-to-date te houden. Het kost RWS veel tijd en de belastingbetaler dus geld.

Sentinizer is Bolesian’s platform voor het inspecteren van visuele gegevens en het automatisch detecteren, classificeren en lokaliseren van afwijkingen of objecten. Sentinizer wordt vaak gebruikt om het beheer van infrastructuuractiva te optimaliseren. Een van de toepassingen van Sentinizer zijn wegmarkeringen. Sentinizer kan deze markeringen detecteren, het type classificeren, de huidige toestand (vervuiling en schade of slijtage) analyseren en bevindingen en geodata rapporteren. In dit specifieke geval voor Rijkswaterstaat hebben we Sentinizer op een iets andere manier gebruikt. In opdracht van Rijkswaterstaat NWB hebben we Sentinizer ingezet om realtime videofeeds te verwerken en op basis van wegmarkeringen allerlei soorten rijstroken te inventariseren. Sentinizer detecteert wegdekmarkeringen op de opnames en classificeert het type markering. Na detectie en classificatie worden kennisregels toegepast om het aantal en de soorten rijstroken te bepalen. Dit scheelt de medewerkers bij het NWB een hoop werk en dus geld.

Probleem opgelost.

Geïnteresseerd? Neem contact op.

"*" indicates required fields

Wilt u meer weten over deze casus? Heeft u interesse om eens met ons van gedachten te wisselen over de mogelijkheden van AI? Of misschien wilt u een demonstratie of een productsheet van een van onze platformen?

Aarzel geen moment en neem contact met ons op.