Waterschap Hunze en Aa’s geotechniek

Ontsluiten resultaten geotechnisch onderzoek

  • Geonizer
  • Omgevingswet
  • Locaties van boringen en sonderingen

Binnen het Waterschap Hunze en Aa’s zijn vele duizenden onderzoeksrapporten aanwezig over boringen, sonderingen en het nemen van bodemmonsters. Het vinden van de juiste informatie echter, is voor de geotechnische experts van het waterschap niet altijd even eenvoudig. Historische data gaat tientallen jaren terug toen het digitaliseren van documenten en het aanleveren van goede metadata nog niet vanzelfsprekend was. Als resultaat levert het zoeken op trefwoorden enorme hoeveelheden irrelevante zoekresultaten op. 

Ook in het kader van de Omgevingswet wil het waterschap locatiegebonden informatie kunnen inzien. Dit kan bijvoorbeeld vanuit een geografisch informatiesysteem (GIS) of vanuit een kaartviewer. Het toevoegen van geodata op documentniveau is in dit geval niet voldoende. Rapporten bevatten vaak informatie over meerdere onderzoeken die op verschillende locaties zijn uitgevoerd. Georeferentie (het ontsluiten van informatie op basis van locatie) moet dus plaatsvinden op het niveau van informatie binnen de documenten. Maar hoe pak je dat aan?

Metadateren en georefereren is precies het doel van Geonizer van Bolesian. Om het probleem van het waterschap op te lossen hebben we de intelligent agents in Geonizer geleerd om te bepalen welke documenten relevant zijn, om de informatie in die documenten te analyseren, geodata eruit te halen en deze als metadata aan de informatie toe te voegen. Met Geonizer hebben geotechnische experts van het waterschap direct toegang tot alle relevante onderzoeksinformatie in documenten op basis van locatie, wat resulteert in een enorme efficiëntieverbetering in het werk van de experts. Probleem opgelost.

Geïnteresseerd? Neem contact op.

"*" indicates required fields

Wilt u meer weten over deze casus? Heeft u interesse om eens met ons van gedachten te wisselen over de mogelijkheden van AI? Of misschien wilt u een demonstratie of een productsheet van een van onze platformen?

Aarzel geen moment en neem contact met ons op.